Jajko w koszulce na grzankach z guacamole

/
0 Comments


Oto śniadanie dla tych, którzy wiedzą jak ważne jest aby zacząć dzień z energią. Sycące, energetyczne oraz pełne witamin, a przy tym pyszne. Jeśli przeraża was przygotowanie jajka w koszulce (mnie również jeszcze daleko do perfekcji), możecie je spokojnie zastąpić jajkiem sadzonym. 

Składniki (2 porcje):
-1 dojrzałe awokado 
-2 jajka
-2 plasterki szynki parmeńskiej
-1/2 limonki
-pieczywo
-pomidorki koktajlowe
-pęczek szczypiorku
-sól, pieprz, ocet

Ulubione pieczywo kroimy na kromki i smażymy chwilę bez tłuszczy na patelni grillowej, bądź podpiekamy w tosterze. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i przekładamy do miseczki. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 limonki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną pastą smarujemy kromki i dekorujemy je szynką parmeńską. 

Jajka wbijamy do filiżanek. Zagotowujemy wodę z octem. Przy pomocy łyżki robimy w garnku wir (taki ruch wody sprawi, że białko owinie się wokół żółtka) i wlewamy delikatnie po jednym jajku. Gotujemy ok. 2 minuty, tak by białko się ścięło ale zółtko miało płynną konsystencję. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i wykładamy na kanapkach. Jako posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.







You may also like

Brak komentarzy: