Quiche courgette, czyli tarta z cukinią i kurczakiem

/
0 Comments


Quiche, tarta na słono. Sycąca, odrobię pikantna. Typowa tarta francuska bazuje na śmietanie, według mnie jednak farsz jest wystarczająco tłusty i śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim. Porcja dla 4-6 osób.

Ciasto:
-300g mąki
-150g masła
-1 duże jajko
-łyżka wody
-szczypta soli, pieprzu, suszonego tymianku, chilli

Farsz:
-1 por
-2 małe cukinie
-250g kurczaka
-1 pomidor
-oliwa

Masa jajeczna:
-400g jogurtu greckiego
-3 duże jajka
-150g sera twardego dojrzewającego np. gruyere lub inny
-szczypta soli, pieprzu, suszonego tymianku, chilli

Forma o średnicy ok. 29 cm

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostki masło (w temp. pokojowej) i ucieramy. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy oraz odrobinę wody i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią, spłaszczamy (w ten sposób szybciej się schłodzi) i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.

Pokrojonego w paseczki i osolonego pora delikatnie szklimy na patelni, odcedzamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki. 1 cukinię kroimy w paski, podsmażamy delikatnie na patelni, aż zmięknie. Odcedzamy z tłuszczy, przekładamy do miseczki. Pokrojonego w małą kostkę kurczaka podsmażamy 3 min. na patelni.

Jogurt, jaja, oraz starty ser mieszamy w misce. Dodajemy przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (opcja góra-dół).

Formę natłuszczamy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Nakłuwamy ciasto widelcem i przekładamy do formy. Wyklejamy formę ciastem, dociskamy do ścianek i obcinamy wystające brzegi. Podpiekamy ciasto przez 10 min.

Na podpieczony spód wykładamy por, cukinię, kurczaka. Zalewamy masą jajeczno-serową. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki cukinię i pomidora. Tartę pieczemy przez 45 minut. Możemy udekorować ją świeżym tymiankiem.


                    
  





You may also like

Brak komentarzy: