ABOUT ME

/
0 Comments

Cucini con Puccini, czyli gotuj z Puccinim....

Giacomo Puccini, pochodzący z Toskanii grande maestro włoskiej opery. Z równie wielką pasją co do muzyki, pałał miłością do... dobrego jedzenia. Kiedy pozwalały mu na to fundusze, oddawał się przyjemnościom podniebienia w restauracjach. W przeciwnym razie, zmuszony był gotować sam.



Podobnie zaczęła się moja przygoda z gotowaniem. Kiedy z przedszkolnego niejadka wyrosłam na prawdziwego łasucha, zaczęłam próbować wyczarować restauracyjne pyszności w domu. Pierwsza była fascynacja deserami. Tworzenie tortów czy babeczek do dziś sprawia mi największą frajdę. Później zaczęły się studia (italianistyka) i miłość do Włoch oraz wszystkiego "made in Italy": architektury, mody, opery (u tutaj zainteresowanie tytułowym Puccinim) i przede wszystkim kuchni oraz filozofii jedzenia Włochów.  Nawet najprostsze danie może zachwycać. Kluczem jest jakość produktów. Moje dalsze kulinarne eksperymenty były inspirowane podróżami, tymi bliższymi oraz tymi najbardziej egzotycznymi. Uwielbiam poznawać nowe kraje i kultury "od kuchni", również w dosłownym znaczeniu tego słowa. Później te kolory, aromaty i smaki próbuję odtworzyć w domowym zaciszu. Ostatnie z moich źródeł pomysłów to sport oraz wiążące się z nim szeroko rozumiane jedzenie fit (opera się temu silnie moja natura łasucha :) ).