Spaghetti cacio e pepe

/
0 Comments


Klasyk kuchni rzymskiej a zarazem najprostszy makaron, jaki możemy sobie wyobrazić. Cacio e pepe, czyli ser i pieprz, to danie które przygotujemy w 15 minut. Proste i szybkie nie oznacza jednak nudne. Lekko słonawy i pikantny posmak zawdzięcza owczemu serowi dojrzewającemu pecorino, z którego uzyskujemy kremowy sos.

Składniki (na 2 porcje):
-100g sera pecorino (pecorino sprawdzi się najlepiej ze swoim wyrazistym smakiem, ewentualnie zastępujemy innym serem dojrzewającym),
-200g makaronu spaghetti,
-świeżo mielony czarny pieprz,
-szczypta soli

Zagotowujemy makaron (wodę solimy delikatnie, ponieważ sam pecorino jest wystarczająco słony). W międzyczasie ścieramy ser na tarce o dość drobnych oczkach. Zostawiamy odrobinę do starcia tuż przed podaniem. Przesypujemy do miseczki. Nabieramy po łyżce wody, w której gotuje się makaron i zalewamy ser. Mieszamy energicznie  trzepaczką do jajek do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. 

Odcedzamy makaron i gorący wsypujemy do miski z sosem serowym (nie przelewamy go zimną wodą). Mieszamy. Jeśli pozostanie nam na dnie sporo sera dodajemy jeszcze trochę wody, natomiast jeśli pozostanie nam na dnie woda, dodajemy jeszcze odrobinę sera. 

Wykładamy spaghetti na talerz i wylewamy na wierzch pozostały w misce sos. Na wierzch ścieramy pozostały pecorino. Podajemy niezwłocznie po przygotowaniu. Buon appetito!







You may also like

Brak komentarzy: