Saltimbocca alla romana

/
0 Comments


Saltimbocca alla romana to jedno ze sztandarowych dań kuchni rzymskiej. Nazwa oznacza w dosłownym tłumaczeniu "wskocz do buzi" i nawiązuje zarówno do formy serwowania tego dania (mniejsze kawałki sprawdzą się doskonale jako finger food na przyjęciach) jak i do smaku: jest tak pyszny że mięso od razu kończy w naszej buzi :)

Danie jest błyskawiczne w przygotowaniu i powinno być serwowane zaraz usmażeniu. Dlatego jeśli chcemy je podać na obiad, smażenie pozostawiamy na sam koniec.

Składniki (na 8 kotlecików):
-4 kotlety cielęce,
-4 plasterki prosciutto crudo (np. szynka parmeńska),
-8 dużych listków szałwii,
-lampka białego wina,
-50g masła,
-sól i pieprz.

Mięso rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie kotlety. Na każdym kotlecie rozkładamy po plasterku szynki oraz po dwa listki szałwii. Ostrożnie przekłuwamy szałwię w dwóch miejscach wykałaczką (uważamy, żeby nie rozerwać listka). Każdy kotlet przekrajamy w poprzek na dwa mniejsze.




Rozgrzewamy na patelni masło. Wykładamy na patelni kotlety i smażymy ok. 2 min z każdej strony aż się delikatnie zarumienią. Dolewamy białego wina i dusimy ok. 5 minut. Na koniec smażenia przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Podajemy od razu polane sosem uzyskanym z wina i masła. Serwujemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.








You may also like

Brak komentarzy: