Kulinarny spacer po Rzymie

/
0 Comments


Powiedzenie "Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu" ma w sobie wiele prawdy. Rzym to miasto które zawsze fascynowało i przyciągało do siebie przybyszów z całego świata. Znajdziemy tu zarówno wąskie uliczki z praniem wiszącym nad naszymi głowami jak i pełne splendoru place zachwycające architekturą największych mistrzów. Przechadzając się ulicami Wiecznego Miasta udajemy się w prawdziwą podróż w czasie, przez wszystkie epoki w dziejach ludzkości: starożytność w Forum Romanum czy Koloseum, renesansowe wille czy Tempietto, barokowy Il Gesu czy klasycystyczny Altare della Patria.



O ile na ulicach, w muzeach i kościołach oraz butikach Rzymu dostrzegamy elegancję i bogactwo, to w rzymskiej kuchni króluje raczej prostota, która wywodzi się z tradycyjnej kuchni niższych warstw społecznym Imperium Rzymskiego czy późniejszego Rzymu.


Kuchnię rzymską charakteryzuje prostota ale też jakość. Wykorzystuje się niewielką ilość składników, zarówno lokalnych jak i tych sprowadzanych z pobliskich prowincji: oliwy z Viterbo, serów i wędlin z Abruzzo, spaghetti z Amatrice. 

Podobnie jak w przypadku wielu innych kuchni, najbardziej znane przysmaki rzymskie wywodzą się z tradycji wiejskiej.  Dlatego też dania powinny być bogate zarówno w smaku, jak i w ilości. Serwowanymi porcjami mieli najeść się ciężko pracujący chłopi. 

Dania na bazie mięs często wykorzystują podroby: flaki, nerki, serce, wątrobę, śledzionę, grasicę, mózgi, język czy ogon. Lepsze kawałki mięs zwykle trafiały do zamożnych domów, podczas gdy większość ludności żywiła się tzw. "piątą ćwiartką": podrobami pozostałymi po sprzedaży czterech ćwiartek mięsa wieprzowego czy wołowego.

Najczęściej wykorzystywane w kuchni włoskiej warzywa to ciecierzyca, karczochy, brokuły, cykoria, fasola, bób. Oprócz tego spożywa się zboża, pecorino romano, ricottę, dorsza, sardele.

Sztandarowe dania kuchni rzymskiej to:
-spaghetti alla carbonara (z jajkami, guanciale lub pancettą oraz pecorino),
-spaghetti all'amatriciana (z guanciale, pecorino i sosem pomidorowym),
-spaghetti cacio e pepe (z pecorino i pieprzem),
-flaki aromatyzowane miętą z dodatkiem pecorino, 
-saltimbocca alla romana (kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią duszone w białym winie i maśle),
-zupa z dorsza,
-ogon alla vaccinara (z warzywami, smażony ze smalcem),
-karczochy pieczone z pietruszką i miętą.

Na deser:
-grattachecca (skrobany na świeżo lód z syropami smakowymi i owocami),
-pączki, 
-tarta z ricottą i wiśniami.

W nadchodzących dniach na blogu ukaże się seria postów z klasycznymi przepisami kuchni rzymskiej. Szukajcie tagów Italia mi piace oraz Roma.

Buon appetito!




You may also like

Brak komentarzy: