Pierniczki last minute

/
0 Comments


Jeśli w szale przedświątecznych przygotowań zapomnieliście z wyprzedzeniem upiec pierniki, lub jeśli jeszcze nigdy nie odważyliście się za to zabrać, polecam ten przepis. Ciasto nie musi "dojrzewać", jest gotowe do pieczenia i zaraz po wyjęciu z piekarnika zachwyca kakaowo - korzennym aromatem. Ładnie udekorowane, takie pierniki świetnie sprawdzą się również jako ozdoba choinkowa lub jako drobny upominek dla przyjaciół.

Składniki (na ok. 2 blachy):
-450g mąki
-kostka masła (200g)
-150g brązowego cukru
-40g kakao w proszku (ok. 4 łyżki)
-2 jajka
-2 łyżki miodu
-2 łyżki mleka
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-przyprawa korzenna - możemy kupić gotową lub (i tą opcję polecam bardziej) wykonać sami taką mieszankę. Potrzebujemy: 3 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kardamonu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki imbiru, szczyptę goździków, szczyptę pieprzu.

Lukier:
-200g cukru pudru, odrobina gorącej wody, sok wyciśnięty z pół cytryny

Dokładnie ucieramy masło z cukrem, aż kryształki będą ledwo wyczuwalne (idealne zadanie dla mężczyzny, jeśli możemy jakiegoś zagonić do pomocy). Wbijamy jajka, dodajemy miód i mleko. Partiami dodajemy przesianą mąkę z kakao i przyprawami, po każdej partii mieszając. Kiedy wszystkie składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy ciasto rękoma do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Wyciągamy ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy. Powinno być cieniutkie, jeśli pierniki będą grube to w piekarniku urosną "z górką". 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, opcja "góra dół". Rozwałkowane ciasto delikatnie przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i na niej wykrawamy ciasteczka przy użyciu foremek (jeśli wykroimy je na blacie, możemy je zniszczyć przy przenoszeniu). Pieczemy przez ok. 10 min, aż pierniki się zarumienią. Mogą być jeszcze trochę miękkie, ale po przestudzeniu stwardnieją. Po ostygnięciu ściągamy pierniki z blachy i przygotowujemy lukier.

Dekorujemy pierniki lukrem i posypkami cukrowymi, bakaliami, lub roztopioną czekoladą. Aby wykonać lukier przesiewamy cukier puder i dodajemy po odrobinie gorącej wody oraz sok z cytryny, do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty i biały, wtedy nie będzie zbyt łatwo spływał z pierników. Możemy dodać odrobię kakao, jeśli chcemy uzyskać ciemny lukier lub barwniki spożywcze, sok z jagód czy granatu aby uzyskać lukier kolorowy. Wyciskamy go za pomocą szprycy (jeśli nie posiadasz, możesz ściąć koniec woreczka foliowego). 

Jeśli chcemy wykorzystać pierniki jako ozdoby choinkowe, przed pieczeniem wycinamy dziurki a po upieczeniu przewieszamy nitkę lub wstążeczkę. Jako świąteczny prezent, pierniki będą się pięknie prezentować owinięte w celofan.

Smacznych i Wesołych Świąt!









You may also like

Brak komentarzy: