Batony energetyczne bez pieczenia

/
0 Comments

Domowy, zdrowy i pyszny zastrzyk energii. Bez pieczenia. Batony można zabrać na do pracy, na siłownię, spacer, czy zjeść na przekąskę w domu. Trzymamy je w lodówce i zabieramy ze sobą owinięte w papier do pieczenia (poza lodówką zmiękną i będą brudzić).

Składniki:

-2,5 szklanki posiekanych daktyli bez pestek
-2 szklanki orzechów nerkowca
-3/4 szklanki kakao
-1/2 szklanki migdałow bez skórki (lub sparzonych i obranych)
-1 szklanka wiórków kokosowych
-łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty waniliowej)
-4 łyżki wody

-opcjonalnie 1-2 łyżki miody

Do mielenia najlepiej użyć dobrego robota kuchennego lub urządzenia typu thermomix. Możemy również mielić w blenderze, ale w mniejszych porcjach.

Do miski robota wrzucamy daktyle, orzechy, migdały, kakao. Drobno mielimy. Dodajemy wiórki kokosowe i wanilię. Mielimy dodajemy po trochu wody, kontrolując konsystencję. Masa powinna być wilgotna i zwarta, ale nie zbyt klejąca. Powinna dać się formować w dłoniach. Jeśli masa wyjdzie zbyt mokra, dodajemy wiórków kokosowych. Jeśli wolimy słodsze batony, dodajemy miód do uzyskania pożądanego stopnia słodkości.

Masę wykładamy na blaszkę/formę do pieczenia i uklepujemy tak na grubość ok. 2/3 cm. Wygładzamy. Schładzamy przez 2 godz. Jeśli nasza masa była zbyt mokra, możemy ją "uratować" schładzając przez godz. w zamrażarce.

Po schłodzeniu wykrajamy z masy prostokątne batony. Przekładamy papierem do pieczenia i trzymamy w lodówce w plastikowym pojemniku. Smacznego!




You may also like

Brak komentarzy: