Krewetki w marynacie tajskiej

/
0 Comments


Krewetki w marynacie orientalnej, podane z makaronem ryżowym, sprawdzą się jako doskonałe szybkie danie inspirowane smakami tajskimi. Ekspresowe w przygotowaniu, aromatyczne. Możemy je również serwować jako baza do zielonej sałatki lub farsz do sajgonek, wystarczy dodać do nich ulubione warzywa pokrojone w słupki i zawinąć w papier ryżowy. 

Składniki (2-3 porcji):
-400g dużych krewetek, obranych
-kawałek imbiru wielkości kciuka
-pęczek kolendry (zostawiamy kilka listków do dekoracji)
-liście limonki
-sok wyciśnięty z 1 limonki
-łyżka sosu sojowego
-łyżka oleju sezamowego
-łyżka sosu rybnego
-łyżka miodu
-ząbek czosnku
-papryczka chilli (jeśli wolimy wersję bardziej pikantną  - zachowujemy pestki, w wersji łagodniejszej usuwamy je).
-trawa cytrynowa (1 łodyżka lub 1 łyżka mielonej trawy)

Dodatki (do wyboru):
-makaron ryżowy
-ulubione warzywa pokrojone w słupki oraz papier ryżowy
-zielona sałata, ogórek, awokado, kiełki fasoli mung

Wszystkie składniki marynaty dokładnie blendujemy w malakserze / blenderze. Marynata powinna być dość płynna a wszystkie składniki drobno zmielone. Przekładamy marynatę do miski, dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówcę ok. 1 godziny. W tym czasie możemy przygotować wybrane przez nas dodatki (makaron / sałatkę / składniki na sajgonki). 

Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię. Na gorąca patelnię wrzucamy krewetki i podsmażamy je przez ok . 8 minut (w zależności od wielkości krewetek) aż nabiorą różowego koloru i zwiną się. Jeśli podajemy je z makaronem ryżowym, dorzucamy makaron na patelnię (możemy dodać pozostałą w misce marynatę) i całość podsmażamy razem jeszcze przez minutę. Posypujemy listkami kolendry.

Smacznego!





You may also like

Brak komentarzy: