Risotto porowe na białym winie z chipsami z parmezanu

/
1 Comments



To propozycja na risotto, które jest bardzo proste w przygotowaniu a jednocześnie wykwintne w smaku. Wybieramy dobre wino. Najtańsze zepsuje smak dania. Oczywiście nie musimy też przesadzać :). Jeśli nie przepadamy za szałwią bądź nie możemy jej dostać, proponuję wykorzystać tymianek. Inspiracja zaczerpnięta z programu BBC "Nigel Slater's Simple Suppers".

Składniki (2 porcje):
-2 średniej wielkości pory
-4 łyżki masła
-4 gałązki szałwii (plus kilka listków do dekoracji)
-200g ryżu arborio
-200ml białego wina
-litr bulionu warzywnego
-6 czubatych łyżek tartego parmezanu
-sól, pieprz

Na patelni podsmażamy na wolnym ogniu posiekanego pora z masłem oraz szałwią, mieszając od czasu do czasu aż por zmięknie (ok. 10 min). Por nie powinien nabrać koloru. Dodajemy ryż i mieszamy, podsmażamy przez minutę. Dodajemy wino i gotujemy przez chwilę aż płyn się zagotuje i odparuje. 

Stopniowo dodajemy bulion, maksymalnie dwie chochle na raz. Po każdym dolaniu bulionu czekamy, aż dodana partia płynu zostanie prawie w całości "wypita" przez ryż. Wtedy dolewamy kolejną porcję bulionu. Tak gotujemy ryż przez ok. 25 min (do zużycia całego bulionu). Ryż powinien zmięknąć i zrobić się kremowy, ale jednocześnie zachować kształt (unikamy rozgotowanej papki). Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki parmezanu oraz sól i pieprz do smaku.

Pod koniec gotowania przygotowujemy chipsy z parmezanu (na ok. 10 min. przed podaniem). Smażymy je na wolnym ogniu. Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wsypujemy łyżkę parmezanu i formujemy łyżką płaski chips. Smażymy przez ok. 2-3 min. aż spód sera się roztopi i zetnie (uważamy, aby nie przypalić). Ostrożnie odwracamy chips na drugą stronę łopatką i smażymy przez kolejną minutę do dwóch. Ściągamy z patelni i zostawiamy na kilka min. do stwardnienia.

Risotto podajemy w miseczkach, udekorowane dwoma chipsami oraz listkami szałwii. Serwujemy z białym winem.




You may also like

1 komentarz: