Mule alla marinara

/
0 Comments


Mule alla marinara to jedno z najbardziej charakterystycznych dań "rybnych". Możemy je serwować jako przystawkę lub lekkie danie główne. Jest aromatyczne a zarazem łatwe w przygotowaniu a o jego smaku decyduje jakość i świeżość składników. To sposób na błyskawiczną kolację, przygotowaną w niecałe pół godziny, dzięki której choć na chwile poczujemy się jak nad Morzem Śródziemnym.


Składniki na 2-3 porcje:

-1 kg muli lub małży,
-2 ząbki czosnku,
-2 łyżki posiekanej pietruszki,
-100 ml białego wytrawnego wina,
-5 łyżek oliwy,
-sok z połowy małej cytryny

Do podania:
-cząstki cytryny,
-grzanki


Zaczynamy od przygotowania muli. Muszle szorujemy, odrywamy wszelkie narośla i nitki. Płuczemy pod bieżącą wodą. Nie moczymy, żeby musze się nie otworzyły. Czasami można trafić na mule już oczyszczone, wtedy wystarczy je opłukać.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy aż delikatnie się zarumieni. Dodajemy mule. Kiedy muszle zaczną się otwierać, zalewamy je winem i dodajemy pietruszkę oraz odrobinę soku z cytryny. 

Przykrywamy patelnię i gotujemy aż wszystkie muszle się otworzą. Pozostawiamy na delikatnym ogniu jeszcze przez kilka minut, pozwalając aby mule nasiąknęły aromatem.

Danie serwujemy zaraz po przygotowaniu, razem z sosem który uzyskaliśmy na patelni, z cząstkami cytryny oraz grzankami.




You may also like

Brak komentarzy: