Pascha Wielkanocna

/
0 Comments


Pascha to potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. W Polsce znana przede wszystkim w rodzinach wywodzących się z Kresów Wschodnich. Jej główne składniki, mleko i jajka, maja symbolizować odradzanie się, natomiast słodkie dodatki symbolizują dobrobyt. Można ją przygotować na zimno lub na gorąco. Ja szczególnie polecam wypróbować ją w wersji na zimno, z domowego twarogu. Mam nadzieję, że ten słodki a zarazem delikatny deser przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
-2 litry mleka 3,2%
-500 ml kwaśnej śmietany
-6 jajek
-1 laska wanilii lub pasta waniliowa
-250 g masła, w temperaturze pokojowej
-3/4 szklanki cukru pudru
-200 ml śmietanki kremówki
-ok. 300g ulubionych bakalii (ja wykorzystałam migdały, orzechy nerkowca, suszone figi i morele oraz mieszankę kandyzowanych owoców)

Jaja roztrzepujemy ze śmietaną. Mleko zagotowujemy z wanilią (jeśli używamy laski, rozcinamy ją i usuwamy na koniec gotowania). Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy masę jajeczno-śmietanową. Ciągle mieszając gotujemy, aż cały płyn podzieli się na ser i serwatkę (oddzielona serwatka powinna być wyraźnie przezroczysta). Studzimy.

Cedzak wykładamy gazą i przecedzamy ser. Dobrze go odciskamy i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Powstały twaróg powinien być zupełnie odciśnięty z serwatki i sypki.

Jeśli dodajemy do paschy orzechy siekamy je a suszone owoce moczymy, suszymy i kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do misy miksera wrzucamy ser i stopniowo dodając masło ubijamy na niskich obrotach. Stopniowo dodajemy również kremówkę, kontrolując konsystencję. Powinniśmy otrzymać krem o konsystencji spójnego twarożku. Dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. 

Miskę lub cedzak wykładamy gazą i napełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, w zależności od tego jak "luźny" wyszedł nam krem. Kiedy stężeje, miskę lub cedzak przykrywamy talerzem na którym ma być podana pascha i obracamy do góry dnem. Zdejmujemy gazę. Dekorujemy według uznania bakaliami, świeżymi owocami, gałązkami bukszpanu.

Smacznego i Wesołych Świąt!




You may also like

Brak komentarzy: